Stadsontwikkeling
Wat wij willen
Eén. Geïntegreerde wijken
- We maken van Halle een stad waar in elke wijk voorzieningen aanwezig zijn om te wonen, te leren, te ontspannen, te winkelen en te werken.
- We voorzien in elke buurt centrale afhaalpunten voor pakjesdiensten. Zo lopen onze straten niet vol met bestelwagens van de verschillende bezorgers.
- We voorzien ook opnieuw een bankautomaat in elke wijk.
- Bij stadsontwikkeling houden we rekening met leefbaarheid, voldoende open ruimte, groen en bereikbaarheid.
Visie
Het wordt in veel wijken en deelgemeenten steeds moeilijker om voldoende voorzieningen te vinden. Wie bvb. een betaalautomaat wil vinden, moet al naar Halle centrum trekken. Maar ook postkantoren of postpunten zijn niet in elke wijk te vinden. Voor jonge gezinnen wordt het ook bijna onmogelijk om dichtbij huis een crèche of onthaalmoeder te vinden. Nochtans groeit het aantal inwoners in Halle en daarmee ook de behoeften naar de nodige diensten. Een goede stadsontwikkeling kan die nood opvangen.
Daarom maken we van onze Halse wijken geïntegreerde wijken. Dat wil zeggen dat in elke wijk de nodige basisvoorzieningen aanwezig zijn: winkels, diensten, pakjesautomaten, bankautomaten, medische centra, ontmoetingsplaatsen, open en groene ruimte…
Uiteraard moet bij stadsontwikkeling rekening worden gehouden met de leefbaarheid, voldoende open ruimte en groen en bereikbaarheid voor alle verkeersmodi.
Twee. Echte inspraak
- We betrekken inwoners via echte participatieve democratie bij de verdere ontwikkeling van hun wijk.
- Bewoners die bezwaarschriften indienen moeten antwoord krijgen.
Visie
De ontplooiing van nieuwe plannen (RUP’s) gaat vaak gepaard met initiële inforondes waarbij de bewoners akte mogen nemen van de eerste plannen en van een soort ‘ideaalbeeld’… om er daarna niets meer van te horen. Ze worden gesust met veel moeilijke termen en het klassieke ‘dat nemen we mee…’ Vaak ziet de concrete uitwerking van de plannen er dan later ‘om technische redenen’ heel anders uit dan de initiële. In het beste geval mogen bewoners ook feedback geven, maar met die feedback wordt dan zelden rekening gehouden. Er moet participatieve inspraak komen over hoe we de ontwikkeling van bepaalde wijken verder willen vormgeven. Bewoners die bezwaarschriften (bouwplannen, RUP’s) indienen moeten effectief antwoord krijgen. Dit is nu niet geval.
Drie. Groene en leefbare stad
- We maken van Halle een groene en leefbare stad. (Zie programma klimaatneutrale stad.)
Visie
Natuur en groen is rustgevend, tempert het geraas van het verkeer, vangt luchtvervuiling op en zorgt voor koelte in de zomer. Bomen en planten zijn essentieel in een gezonde leefomgeving. Ze zouden een basisrecht moeten zijn voor elke stadsbewoner. Willen we een voor iedereen leefbare stedelijke omgeving, dan hebben we een globale visie nodig. Een visie met een evenwicht tussen private, bebouwde ruimte en gemeenschappelijke open en groene ruimte. Een visie met respect voor biodiversiteit en waardevolle natuurgebieden.
Wij vinden niet dat groen mag verdwijnen voor de winsten van een bouwpromotor. De stad mag het beheer van de publieke ruimtes niet meer overlaten aan projectontwikkelaars. We evolueren op die manier naar een stad waar de rijksten recht krijgen op groen en de rest het moet stellen met grijs beton.
Halle telt in het centrum en de deelgemeenten al verschillende parken met het Albertpark, het Kasteelpark, het Warandepark en het park van Buizingen als grootste voorbeelden. Deze groene oases vormen een belangrijke buffer voor het opnemen van CO2 en vormen een plaats waar mensen tot rust kunnen komen. Deze groene zones moeten goed worden onderhouden. Bij de heraanleg van straten moet worden nagedacht over de aanplanting van nieuwe bomen.