Een onderwijzende stad
Onderwijs is een basisrecht. De overheid moet voor iedereen onderwijs garanderen, zonder financiële of andere drempels. Onderwijs helpt kinderen zich te ontplooien en te ontwikkelen. Het maakt hen kritisch en weerbaar en helpt hen de wereld te begrijpen. Het stimuleert hun creativiteit, leergierigheid en vindingrijkheid om aan de uitdagingen van morgen te werken. Niet alleen individuele ontplooiing is belangrijk, maar ook sociale vorming speelt een centrale rol: leerlingen voor elkaar leren zorgen en leren hoe ze samen de maatschappij van de toekomst vorm kunnen geven. Onderwijs moet de hefboom zijn voor emancipatie en sociale gelijkheid.
Visie
Als PVDA vinden we een solidaire samenleving belangrijk. Dit moet zich ook reflecteren in het onderwijs. Het onderwijs helpt de kinderen zich te ontplooien en te ontwikkelen. Het brengt de kinderen kennis bij om de wereld te begrijpen, hen kritisch en weerbaar maken om die wereld beter te maken, hun creativiteit, leergierigheid en vindingrijkheid stimuleren om aan de uitdagingen van morgen te werken. Naast deze individuele ontplooiing moet echter ook sociale vorming voorop staan, waarbij leerlingen voor elkaar leren zorgen en leren hoe ze samen de maatschappij van de toekomst vorm kunnen geven. Onderwijs moet de hefboom zijn voor emancipatie en sociale gelijkheid. Onderwijs vanuit respect voor mens en natuur, moet kunnen plaatsvinden in een veilige omgeving (zowel fysiek als psychisch). Als onderdeel van hun leerproces mogen kinderen en jongeren proberen, mislukken en fouten maken.
Wat wij willen
Eén. Werk de ongelijkheid weg
- De stad moet er bij de Vlaamse overheid op aandringen dat kleuter-, lager en secundair onderwijs volledig kosteloos moeten worden.
- We zorgen voor betaalbare voor- en naschoolse opvang waardoor gezinnen niet meer op te hoge financiële drempels botsen.
- De ‘boterhammentaks’ schaffen we af; leerlingen blijven tijdens de middagpauze gratis op school.
- We stimuleren de scholen om een degelijk armoedebeleid uit te werken, dit in samenwerking met armoedeorganisaties, pedagogische ondersteuningsdiensten en welzijnswerkers.
- Zet de deurwaarder aan de deur. We ondersteunen de voorstellen van de armoedeorganisaties, zoals het aanbieden van de mogelijkheid om de schoolrekening gespreid en cash te betalen en het vermijden van deurwaarders of incassobureaus.
- We zorgen voor gratis gezonde maaltijden op school.
- We maken het schoolzwemmen opnieuw haalbaar voor alle jaren van de lagere school door het gratis te maken en door vervoer naar en van het zwembad voor de schoolbesturen te vergemakkelijken (openbaar vervoer of busje).
- We pleiten op Vlaams niveau om de studiekeuze uit te stellen tot het vijfde middelbaar, naar Fins voorbeeld.
Visie
Voor de PVDA moet het leerplichtonderwijs – kleuter-, lager én secundair onderwijs – kosteloos zijn, zoals het in de Grondwet staat. Het onderwijsbudget in ons land moet opgetrokken worden naar 7 procent van het bbp, zoals dat in de jaren 1980 nog het geval was. Voor de PVDA is de herfinanciering van het onderwijs een van de posten waar de opbrengst van de miljonairstaks voor bestemd is.
Ons onderwijs is te duur. Elk kind in de lagere school kost jaarlijks gemiddeld 628 euro. De prijs van een jaar in het secundair onderwijs kost tussen 1.134 en 1.502 euro. Terwijl in onze stad één kind op twintig opgroeit in kinderarmoede. Steeds meer gezinnen hebben problemen om de schoolfactuur te betalen. Voor- en naschoolse opvang en middagverblijf kunnen de factuur nog aandikken. De stad moet daarom bij de Vlaamse overheid aandringen om onderwijs echt kosteloos te maken.
We zorgen voor betaalbare voor- en naschoolse opvang en dat gezinnen sneller recht hebben op een verminderd tarief. In sommige scholen moeten kinderen die op school blijven eten, betalen voor het middagtoezicht; we schaffen deze ‘boterhammentaks’ af.