Een jonge stad
Wat wij willen
Eén. Meer inspraak en organisatie
- De stad zorgt voor communicatie op maat van jongeren. Dat is een belangrijke basis om jongeren te informeren en te raadplegen. Het maakt daarvoor ook gebruik van sociale media die populair zijn bij jongeren, zoals Instagram en TikTok.
- We maken de jeugdraad belangrijker. De stad moet rekening houden met de adviezen die daar door jongeren worden geformuleerd.
- De stad maakt meer budget vrij voor jeugdbewegingen en laat de jeugdraad en de jeugdbewegingen ook mee beslissen over dat budget.
- De Halse jeugd wordt vaker bevraagd over het beleid. Dat kan ook via school, via de jeugdbeweging en via de sportclubs.
- We zorgen voor laagdrempelige jeugdwerking zodat alle Hallenaren in al hun diversiteit goed vertegenwoordigd worden.
Visie
Eén van de belangrijkste terugkerende klachten van jongeren is het gebrek aan inspraak voor jongeren, nochtans een belangrijke bevolkingsgroep in Halle. Ze hebben het gevoel dat ze in de steek gelaten worden door het beleid, waar ze niet voldoende door geïnformeerd of geraadpleegd worden. Het gemeentelijk bestuur blijft grotendeels achter op bv. politieke partijen, nieuwsmedia en jeugdbewegingen, die via sociale media als Instagram en TikTok jongeren weten te bereiken en te engageren.
Als één van de grootste steden in de regio beschikt Halle al over verschillende jeugdbewegingen. Daar kan, als belangrijke pijler van de Halse jeugd, mee overlegd worden over relevante kwesties. Daarnaast beschikt Halle ook over een jeugdraad. Het is goed dat de raad al bestaat en organisatorisch dus al overeind staat, maar we moeten ijveren om hem een belangrijkere rol te geven en rekening te houden met de adviezen die daar worden geformuleerd door de jongeren zelf.
Er kan ook maar weinig rekening gehouden worden met de Halse jeugdraad als er geen budget opzijgezet wordt voor jongeren waar die jongeren zelf over mee kunnen beslissen. We moeten vanuit het bestuur dus ook meer vertrouwen afdwingen in de kracht van de jeugd om zich te organiseren en op een verantwoordelijke manier mee aan tafel te zitten. Dat kan alleen als de jeugdraad en jeugdbewegingen ook voldoende middelen krijgen om hun goede plannen te verwezenlijken.
Een vollediger beeld krijgen van wat de jeugd wil kan alleen door hun ook op school, in de scouts of chiro en bij andere hobby’s zoals sport te raadplegen. Dat kan via enquêtes. Daar wordt nu geen gebruik van gemaakt. Jongeren zijn de toekomst dus is het cruciaal dat er geluisterd wordt naar de noden en de eisen van de jeugd.
De jeugdbewegingen zelf zijn tenslotte een bakermat van de Halse jeugd, waar verantwoordelijkheid en amusement hand in hand gaan. We zetten in op een laagdrempelige jeugdwerking van kwaliteit, waar we dus ook in willen investeren. We willen de dienstverlening van de jeugdwerking verbeteren voor alle Hallenaren in al hun diversiteit, en dus ook meer personen met een migratieachtergrond aantrekken (en opleiden) die nu ondervertegenwoordigd worden in het jeugdwerk.
Twee. Vrije tijd en ruimte op maat van jongeren
- We maken het organiseren van fuiven en andere evenementen in de Kazerne goedkoper en laagdrempeliger voor jeugdbewegingen.
- We zorgen voor meer jeugdhuizen in Halle en de deelgemeenten.
- We zorgen voor een vaste locatie voor Pand.
- Via een jongerenpas geven we jongeren korting op sport en cultuur. Zo verlagen we de financiële drempels en maken we een recht van het beleven van sport en cultuur.
- We betrekken jongeren in de programmatie in onze cultuurhuizen en zorgen voor een cultuuraanbod op maat van jongeren.
Visie
Er zijn niet genoeg plekken voor Halse jongeren om uit te gaan en zo nieuwe sociale contacten te leggen. De Kazerne is een degelijke, goed gelegen fuifzaal maar ze is te duur en ze laat jongeren niet toe om hun eigen voorraad drank te rekenen, wat voor extra kosten zorgt. De zaal is ook te klein, en het feit dat de kosten voor schoonmaak niet meer in de prijs inbegrepen zijn zorgt voor een extra drempel voor jongeren om fuiven te organiseren. Het is dus belangrijk om het organiseren van fuiven in de Kazerne zowel makkelijker als goedkoper te maken om het sociale leven in de stad te bevorderen.
Jeugdhuis Eenders is een voorbeeld van hoe het beter kan. Het is er goedkoper, er worden vaker dingen georganiseerd en jongeren kunnen er ook terecht wanneer er geen fuif is. Andere deelgemeenten, waar er minder gelegenheden zijn om als jongere te feesten of je te amuseren, zouden ook een jeugdhuis kunnen gebruiken. Pop-upruimtes in ongebruikte panden, zoals Pand 1502 in Lembeek en opvolger Pand 1500 in het centrum, zijn ook welkome initatieven die via hun verfrissende “do it yourself”-gedachte jongeren stimuleren om mee te bouwen aan deze ruimtes – en om ervan te genieten, natuurlijk.
Via een jongerenpas die automatisch wordt toegekend aan alle Halse jongeren en hen korting geeft op sport en cultuur verlagen we ook de financiële drempels voor jongeren om aan sport en cultuur te doen. Er mag geen financiële drempel tussen jongeren, sport en spel staan. Zo maken we een recht van het beleven van sport en cultuur.
We betrekken jongeren in de programmatie in cultuurhuizen en zorgen dat het cultuuraanbod voor jongeren hun aandeel in de stedelijke bevolking weerspiegelt.