Stad zonder graaiers

In de afgelopen jaren is er een groeiend bewustzijn ontstaan over de problemen van graaicultuur, denk maar aan de graaipensioenen of graaiflatie. Er wordt misbruik gemaakt van publieke middelen door sommige politieke figuren en functionarissen in het land. De stad is ook een publiek gegeven, ook gefinancierd met publieke middelen. Die middelen zijn kostbaar, er moet goed mee omgesprongen worden. Zelfbedieners, zakkenvullers en speculanten horen niet thuis in stedelijke besturen. We maken het stadsbestuur weer transparant en helder. We communiceren alle beslissingen volgens het offentlighetsprincipen of openbaarheidsprincipe uit Zweden en maken het inkomen van alle stedelijke bestuurders bekend. Daar is niets geheims aan. We zetten grendels op de verloning van politici. Burgemeester en schepenen die omwille van hun ambt zetelen in intercommunales of andere publieke instellingen doen dat voortaan onbezoldigd. Wie verkozen wordt als gemeenteraadslid of schepen hoort er bovendien geen betaalde mandaten in private of beursgenoteerde bedrijven op na te houden. We vervangen intercommunale structuren door stedelijke nutsbedrijven onder democratische controle, met burgers aan het roer. We maken een einde aan belangenvermenging en vriendjespolitiek, en geven de stad terug aan de burgers.

Wat wij willen

Eén. Geen betaalde mandaten voor politici

  • Schepenen die omwille van hun ambt zetelen in intercommunales of andere publieke instellingen doen dat voortaan onbezoldigd.
  • Verkozen politici mogen er geen betaald mandaat op na houden in bestuursraden van private of beursgenoteerde bedrijven.
  • We voeren een afkoelingsperiode van vijf jaar in voor politici die overstappen naar de privé, zo wordt belangenvermenging voorkomen en wordt informatievoordeel vermeden.

Visie

 

Twee. Transparantie via het "offentlighetsprincipen"

  • We voeren het offentlighetsprincipen of openbaarheidsprincipe in zoals dat in Zweden bestaat. Daar is het wettelijk verplicht alle beslissingen, wetgevingsprocessen en officiële communicatie openbaar te maken.
  • We maken het vermogen en de verloning van politici openbaar, net zoals in Zweden.De innige verstrengeling tussen bijvoorbeeld projectontwikkelaars en het stadsbestuur zijn niet steeds in voordeel van de gemeenschap en leiden tot belangenvermenging. Daarom houden we een verplicht, publiek register bij van alle contacten tussen het stadsbestuur en het bedrijfsleven. 
  • We maken de vergoedingen van de directiecomités van gemeentelijke bedrijven en bestuursstructuren publiek. Die vergoeding wordt ook gemotiveerd.

Visie

Drie. Nieuwe stadsregionale bedrijven, of burgerbedrijven 3.0

  • We roepen de carrousel van politieke benoemingen een halt toe.

  • We vormen intercommunales en stedelijke nv’s om tot publieke burgerbedrijven, onder democratische controle.
  • We stellen de bestuursraden van stadsbedrijven open voor vertegenwoordigers van gebruikersorganisaties, sociale organisaties en verkozen burgers.

Visie