Een culturele stad
We streven naar een beleid dat ervoor zorgt dat vrije tijd en cultuur populair zijn in de werkelijke zin van het woord. Met toegang voor allen, met deelname van allen. Via kunst, cultuur en vrijetijdsbesteding ontspannen kinderen, jongeren en volwassen zich en breiden ze hun sociaal netwerk uit.
Visie
Halle heeft een bijzonder rijk verenigingsleven: sportclubs, socio-culturele verenigingen, jeugdbewegingen… Dankzij de vaak vrijblijvende inzet van vele geëngageerde mensen, dragen die verenigingen bij aan het sociale en culturele leven van onze stad. Dat verdient voldoende ondersteuning van het beleid.
We organiseren de stad zo dat iedereen op een fijne en goedkope manier aan cultuur kan doen. De stad heeft daarvoor heel wat troeven: openbare gronden waarop we nieuwe infrastructuur kunnen bouwen; het stadspersoneel dat expertise heeft om organisatoren van culturele activiteiten te begeleiden; voldoende cultuurverenigingen, kunstenaars en muzikanten. Maar in onze stad is ook een gebrek aan moderne, geschikte infrastructuur om je als kunstenaar of muzikant te ontwikkelen. Onze stad beschikt niet over een geschikte repetitieruimte voor muziekgroepen, locaties waar concerten of kunsttentoonstellingen mogelijk zijn, zijn of verouderd of te duur, ondanks de beloftes van ons stadsbestuur om een vaste locatie te vinden voor ‘Pand’ is die er nog steeds niet gekomen. Als stad kunnen we op onze eigen gronden, of in één van de vele leegstaande panden mét de hulp van lokale organisaties die infrastructuur voorzien en een echte voortrekker worden op vlak van een toegankelijk en rijk cultureel leven.
Er moet een gezond evenwicht komen tussen evenementen enerzijds, en cultuuraanbod dat tot bij de allerlaatste inwoner van de stad raakt anderzijds. Het belang van kunsttentoonstellingen, concerten of theater kan niet overschat worden. Tegelijk willen we ook kunstbeleving in scholen, zorginstellingen, buurten, straten, de openbare ruimte. We ijveren voor een democratische cultuur op mensenmaat waarin iedereen, ongeacht afkomst, de eigen cultuur kan beleven en uitdrukken.
Wat wij willen
Eén. Meer kwaliteitsvolle en betaalbare podium- en polyvalente zalen
- We maken de huur van zalen voor socio-culturele activiteiten goedkoper voor Halse verenigingen.
- We investeren in extra infrastructuur: een extra concertzaal voor kleinere optredens en extra creatieve ruimtes voor lokale kunstenaars.
- We geven leegstaande ruimtes een tijdelijke culturele invulling.
- We zorgen voor een permanente locatie voor Pand.
- We stellen de infrastructuur open voor diverse bevolkingsgroepen.
- We gaan in overleg met de scholen om hun infrastructuur ter beschikking te stellen voor kunstenaars en socio-culturele organisaties.
Visie
Halle heeft een groot tekort aan goede, betaalbare zalen voor socio-culturele activiteiten. Bovendien zijn de zalen die de stad aan verenigingen verhuurt duur. Daardoor haken verenigingen af, steken te veel tijd en energie in opbouw en afbraak. Tijd die anders naar socio-culturele activiteiten gaat.
CC ‘t Vondel is een echte meerwaarde voor onze stad waar mensen terecht kunnen voor kwaliteitsvolle culturele activiteiten. Maar met de PVDA ijveren we ook voor een extra zaal die kan dienen voor kleinere concerten. Zo bieden we ook een podium, en professionele infrastructuur aan kleinere, opkomende muziekgroepen en muzikanten. Voor hen is ‘t Vondel te groot, maar een kleiner alternatief is er voorlopig niet.
We verhuren de zalen in de stad aan democratische tarieven en zorgen voor alternatieve creatieve ruimtes voor kunstenaars en culturele activiteiten. We geven leegstaande ruimtes een tijdelijke culturele invulling: tentoonstellingen, voorstellingen, experiment en performances. We ondersteunen initiatieven zoals Pand en willen dat dit initiatief niet tijdelijk, maar permanent kan blijven.
Samen met de stadsdiensten willen we de Halse infrastructuur voor kunst en cultuur openstellen naar diverse bevolkingsgroepen en naar andere beleidsdomeinen. We overleggen ook met de scholen om hun infrastructuur ter beschikking te stellen voor kunstenaars en socio-culturele organisaties.
Twee. Verlaag de drempels naar cultuur
- We bekijken met verenigingen die nog niet zijn aangesloten bij Kom!pas hoe we hen kunnen overtuigen om ook met de pas te werken. Zo verlagen we de financiële drempels om aan cultuur te doen.
- Om de vrijetijdsactiviteiten die bij de Kom!pas horen beter bekend te maken bij moeilijk bereikbare doelgroepen breiden we het rap op stap-kantoor uit. We zorgen dat het vaker open is en zorgen voor vast personeel i.p.v. vrijwilligers. We geven er ook meer informatie over vrijetijdsactiviteiten in de stad en niet enkel voor reizen.
- We maken het ook makkelijker om ook op andere manieren dan digitaal tickets te reserveren en aan te kopen.
Visie
Voor heel wat mensen in onze stad zijn er nog te veel drempels naar kunst en cultuur. Niet alleen financiële drempels kunnen de toegang verhogen, maar ook de digitalisering bij reserveringen, of de bereikbaarheid met het openbaar vervoer op late uren. Taal kan een grote barrière zijn of het feit dat je je als lid van een minderheidsgroep of een kansengroep niet aangesproken voelt door de programmatie. We moeten veel meer mensen met een migratieachtergrond, meer mensen die in armoede leven, meer mensen die kort geschoold zijn en meer jongeren en kinderen bereiken.
De Kom!pas opent al heel wat deuren naar het cultuuraanbod. De Kom!pas voorziet een verminderd tarief voor mensen met verhoogde terugbetaling. We bekijken met de verenigingen die nog niet zijn aangesloten, hoe we hen kunnen overtuigen om ook met de pas te werken.
Om de vrijetijdsactiviteiten die bij de Kom!pas horen beter bekend te maken bij moeilijk bereikbare doelgroepen breiden we het rap op stap-kantoor uit. We zorgen dat het vaker open is en zorgen voor vast personeel i.p.v. vrijwilligers. Houders van de Kom!pas kunnen er ook terecht voor meer informatie over vrijetijdsactiviteiten in de stad en niet enkel voor reizen.
Digitalisering is belangrijk en handig voor jongeren en hoger opgeleiden, maar verhoogt de drempel voor lager opgeleiden. Twee op de drie mensen in armoede hebben geen e-mailadres. We zorgen dat tickets reserveren voor culturele activiteiten dus ook makkelijk kan op een niet digitale manier.
Drie. We zetten in op meer speelkansen voor jonge muzikanten
- De stad neemt het initiatief om ‘Zennetoer’ terug uit te rollen en probeert hiervoor ook een samenwerking aan te gaan met andere gemeenten uit de regio.
- We werken een subsidiesysteem uit voor jonge muziekgroepen, muzikanten en DJ’s uit de stad. Organisatoren van evenementen krijgen een deel van de betaalde vergoeding terug die ze aan artiesten betalen. Zo stimuleren we organisatoren om Halse artiesten te boeken voor hun evenementen.
Visie
Geen bruisend cultureel leven zonder artiesten. Maar wie zich als artiest wil ontwikkelen heeft speelkansen nodig. Die willen we in Halle volop aanbieden.
Jarenlang goldt ‘Zennetoer’ voor veel jonge muzikanten als springplank naar meer optredens. Een coachingstraject door professionele begeleiders en concerten in professionele zalen gaf artiesten een duwtje in de rug. In 2022 kwam echter een einde aan Zennetoer. We nemen het initiatief om dit project terug uit te rollen en proberen hiervoor ook een samenwerking aan te gaan met andere gemeenten uit de regio.
Een aantal jaar geleden lanceerde de provincie Vlaams-Brabant ‘Kunststukjes’. Organisatoren van concerten, festivals, fuiven… die muziekgroepen en DJ’s uit de provincie wilden boeken voor hun evenement, kregen een deel van de vergoeding die ze aan de artiesten betaalden teruggestort. Dit moest er enerzijds voor zorgen dat jonge muzikanten een podiumkans geven betaalbaar werd voor organisatoren en anderzijds dat jonge muzikanten ook een degelijke vergoeding kregen. We werken dergelijk systeem uit voor artiesten uit onze stad. We brengen ook een jury samen die alle inzendingen kan beoordelen en lanceren een website met een overzicht van alle aangesloten acts.